Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

Friday, November 11, 2011

Istimewanya Eid-ul-Adha


السلام عليكم ورحمة الله و بركاته ~
Salam Zulhijjah. Hari ini sudah masuk hari ke 15 dalam bulan Zulhijjah. Baru seminggu Eid-ul-Adha berlalu, hati sudah mula rindu pula hendak mendengar takbir.

Di sebalik kemeriahan ibadah korban, takbir rayalah yang paling aku rindu. Dulu semasa solo, hari raya tak begitu bermakna. Tambahan lagi sejak abah meninggal, lebaran secara langsung jadi kurang seronoknya.

Tetapi lepas berdua, kalau tak balik beraya di kampung sendiri hati jadi gundah gulana. Mulalah rindu hendak makan juadah raya, rindu kampung, rindu emak, rindu adik-beradik, rindu itu rindu ini sampaikan daging korban pun boleh dirindu sama. Agaknya inilah keindahan alam perkahwinan kan? Semuanya kembali bermakna dan disyukuri.

Sayang sekali tahun ini susah benar hendak mendengar takbir berkumandang di radio atau di televisyen (walaupun di TV Al-Hijrah). Pada hari raya pun sudah tak begitu ada takbir, 3 hari tashriq berikutnya lagilah tak kedengaran. Tak tahulah kalau sebenarnya ada - aku yang tak perasan agaknya.

Sudahlah rumah jauh dari masjid, surau yang paling dekat pun cuma bertakbir pada sebelah malam. Kesudahannya 5 hari (di Malaysia 4 hari) yang sepatutnya dilaungkan takbir berlalu begitu saja - sungguh menyedihkan.


"Amalkan bertakbir (lepas solat fardhu terutamanya) sebermula lepas waktu fajar 9 Zulhijjah (kalau di Malaysia lepas maghrib malam 10 Zulhijjah) hingga sesudah waktu Asar 13 Zulhijjah (3 hari tashriq : 11, 12 & 13 Zulhijjah)" ~ ZaidahSikun

Photo courtesy/gambar hiasan : internet

No comments: