Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

Thursday, June 9, 2011

Kungfu Panda 2


Minggu ini aku hendak berkongsi cerita tentang filem animasi terbaru, Kungfu Panda 2. Sudah agak lama sebenarnya filem ini berada di pawagam. Tapi disebabkan kesuntukan masa (dan otak tepu tak ada idea), hari ini baru dapat betul-betul menulis tentangnya.

Filem ini adalah sambungan daripada filem Kung Fu Panda yang pernah ditayangkan sebelum ini. Ia mengisahkan seekor panda bernama Po yang telah berjaya mencapai impiannya untuk menjadi Dragon Warrior (pahlawan naga). Dan kini terpaksa berdepan dengan satu lagi musuh yang terhebat iaitu Lord Shen.

Dalam filem selama 91 minit ini, Po akhirnya mengetahui kebenaran tentang asal-usulnya - apa yang terjadi pada ibu bapa kandungnya dan bagaimana selepas itu dia menjadi anak angkat kepada Mr Ping (seekor angsa) yang mempunyai sebuah kedai menjual mi di kawasan Valley of Peace.


Ulasan
Berbanding filem pertama, Kung Fu Panda 2 tak jauh bezanya dari segi kehebatan aksi dan jalan cerita. Tapi biasalah... filem pengenalan selalunya lebih menarik kerana minda kita masih belum dapat meneka jalan cerita yang bakal dipersembahkan.


Sedangkan filem sequel pula lebih mudah dijangka. Susah hendak menonjolkan kelainan pada siri-siri kedua dan seterusnya.

Macammana pun, secara umumnya aku merasakan filem Kung Fu Panda 2 berjaya menarik perhatian penonton dengan watak-watak yang menawan hati seperti Mr Ping - angsa yang menjadi bapa angkat kepada Po dan lain-lain.


Unsur-unsur komedi juga banyak membantu menambah seronoknya filem ini, selain aksi-aksi kung fu yang hebat. Lebih menarik lagi, di sebalik kelucuan yang dipaparkan ada juga unsur-unsur sentimental yang mungkin membuat anda bergenang air mata, terutama pada babak semasa Po mendapat tahu tentang asal-usulnya.


"Tayangan cerita ini dah nak habis rasanya. Tapi setakat hari ni masih ada lagi di pawagam" ~ ZaidahSikun

No comments: