Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

Saturday, May 21, 2011

Shopping kat mana best?


Sejak pindah ke Putrajaya, secara tak langsung bertukarlah juga 'port' melepak dan membeli barang dapur. Mula-mula kami asyik ke Alamanda (sebab memang tak ada pilihan lain). Tapi lepas sebulan dua, kami naik bosan dan akhirnya terpaksa mencari 'port' baru.

Aku sebenarnya sangat tak gembira dengan sayur-sayuran dan bahan basah di Carrefour, Alamanda. Banyaknya macam 'hidup segan mati tak mahu'. Ikan dan ayam pun nampak 'tak bersemangat'. Kalau ada yang segar, biasanya cuma sekali dua dalam seminggu. Itu pun kalau kita datang kena pada hari stok baru datang.

Kalau tidak, terpaksalah ke Cold Storage. Tapi yang ini tak tahan pula dengan harganya. Maka pilihan terakhir ialah pasar basah (Presint 8) ataupun pasar raya borong Darussalam (presint 9). Ada yang membeli di Mydin dan pasar malam, tapi tak tahulah macam mana pula kualiti dan harganya.

Kami ada ke Jusco dan Tesco Puchong, tapi tahu sajalah bandar Puchong macam mana. Jalan sibuk dan hiruk-pikuk sentiasa. Surau tempat bersolat pun tak begitu selesa - tersangatlah tak sesuai untuk membeli-belah.

Lepas 4 bulan, kami mencuba pula The Mines (dulunya Mines Shopping Fair). Alhamdulillah, rasanya yang ini lebih sesuai - semua ada dalam satu bangunan. Tak jauh sangat dari Putrajaya, tempat makan banyak, bahkan tempat letak kereta pun selesa. Paling penting, ada pasar raya Giant dengan sayur dan bahan basah yang tak sakit mata memandang.

Satu saja yang aku kurang berkenan - surau yang disediakan kurang selesa dan agak sempit. Tak tahulah kalau ada surau lain yang lebih besar di situ.

Kadang-kadang teringin juga hendak mencuba bot persiaran (Mines cruise). Seronok agaknya kalau dapat 'makan angin' sekali-sekala melihat keindahan tasik di sekitar Mines. Tapi terbantut keinginan apabila melihat ada penumpang membawa si 'doggy' kesayangan sama-sama 'makan angin' di atas bot.

Boleh dikatakan setiap kali aku datang ke Mines, ada saja 'penumpang' yang suka menjelir lidah dan menggoyangkan ekor ini naik bersama di atas bot (tak pasti sama ada 'sightseeing' atau 'commute service cruise'). Elok saja dia bersantai di tempat duduk yang selama ini menjadi tempat sama penumpang beragama Islam melabuh punggung.

Aku bukan orang yang paling sesuai hendak menghukum hal-hal begini. Tapi pihak pengurusan sepatutnya lebih peka dengan sensitiviti umat Islam. Apa hukumnya kita duduk di tempat yang sama dengan anjing, aku sendiri pun tak berani hendak mengatakan (sebab aku pun kurang arif bab-bab agama).

Cuma harap-harapnya mereka memang ada bot khas untuk penumpang yang membawa 'doggy'.

"Makin ramai orang (bukan islam) bawak anjing ke pusat membeli-belah sekarang ni. Nasib baiklah banyak tempat tak bagi bawak masuk.. huhu" ~ ZaidahSikun

Gambar hiasan/picture credit : http://www.greatpriceshere.com/2008/05/17/save-on-groceries-eating-out/
No comments: