Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

Friday, April 29, 2011

Berhati-hati selalu


Kadang-kadang bila diperhatikan, ramai orang bersikap sambil lewa dalam bab-bab keselamatan rumah. Dengan pintu tak bertutup, pagar tak berkunci. Seolahnya tak risau langsung tentang keselamatan diri dan isi rumah.

Harta dan duit mungkin boleh dicari lagi, tapi nyawa tak dapat diganti dengan wang ringgit. Apatah lagi sekarang ini bukan seperti zaman dulu, boleh sewenang-wenang membiarkan pintu terbuka begitu saja. Di kampung atau di bandar sama saja keadaannya. Sedangkan rumah bermangga kunci sebesar penumbuk pun dipotong orang, apa lagilah kalau pintu rumah dengan gembiranya ternganga luas.

Mungkin kita sudah biasa dan selalu menganggap tak akan ada apa-apa berlaku. Tetapi dalam keadaan sekarang; pencuri dan perompak berleluasa, orang kurang siuman, penagih dadah dan penjenayah di merata tempat, seelok-eloknya pastikan pintu berkunci sebelum ke mana-mana. Sekalipun semasa kita berada di dalam rumah.

Orang kata, malang tak berbau. Jangan tunggu sampai terkena, baru hendak beringat. Bila-bila masa saja boleh berlaku perkara tak diingini. Jangan sekali-kali mendabik dada mengatakan perkara yang buruk tak akan berlaku pada kita.

Kalau boleh, sebelum keluar kereta pastikan dulu tidak ada orang mencurigakan menunggu di luar. Sebelum membuka pintu pagar rumah dan sebagainya pula, harus kita peka dengan keadaan sekeliling.

Bagi suri-suri yang berada di rumah, jangan terlalu awal membuka pagar dan pintu untuk suami yang pulang bekerja. Takut-takut ada yang sudah lama memerhati, kemudian mengambil kesempatan untuk menceroboh masuk ke dalam rumah.

Tunggu sehingga suami betul-betul berada di depan rumah, barulah membuka kunci pagar. Kerana baru-baru ini berlaku satu kes kecurian di kawasan Lembah Kelang; rumah diceroboh masuk selepas pagar dibiar terbuka ketika menunggu suami sampai. Bukan saja barang berharga habis dikebas, bahkan suami juga turut menjadi mangsa parang.

Apa yang lebih menakutkan ialah kes ini bukan berlaku pada waktu malam, sebaliknya waktu siang - sewaktu matahari tegak di atas kepala.

Sesetengah perkara mungkin memang sudah tersurat hendak berlaku, tapi tak salah rasanya kalau kita lebih berwaspada.

"Banyak-banyak berdoa moga Allah melindungi kita selalu" ~ ZaidahSikun
Gambar hiasan/picture credit : http://www.inventorylogics.com

No comments: