Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

Saturday, October 2, 2010

Beraya sebagai isteri

Selamat hari raya semua. Maaflah sebab terlalu lewat menulis untuk edisi raya. Banyak sangat perkara yang mendatangkan sibuk beberapa minggu ini. Syawal tinggal berbaki seminggu baru aku betul-betul lapang hendak mencatat serba sedikit tentang sambutan raya. Tapi tak mengapalah, bak kata orang biar lambat asalkan ada.

Kali ini tahun pertama aku beraya bersama suami. Kali pertama beraya sebagai seorang isteri dan kali pertama juga tak dapat beraya di kampung sendiri. Memandangkan tahun ini kali pertama untuk banyak perkara, semestinya banyak berbeza kalau dibandingkan dengan tahun-tahun lepas. Dahulu tak pernah sekali pun menyambut aidilfitri di perantauan, tapi mulai sekarang nampaknya aku terpaksa menerima hakikat tak dapat beraya di kampung sendiri.

Secara umum, beraya bersama keluarga suami sebenarnya hampir sama meriah dengan keluarga di Muar. Makcik dan pakcik suami rata-rata lebih muda berbanding makcik pakcik di Muar. Sepupu-sepupu pun masih ramai yang bersekolah. Oleh sebab itu setiap kali tiba hari raya, sudah menjadi perkara wajib untuk mereka semua berkumpul di Sauk (keluarga sebelah mak mentua). Tambahan lagi suami cuma dua beradik, ayah dan datuk nenek sebelah ayah mentua pula sudah lama meninggal dunia.

Cuma apabila sudah bersuamikan anak campuran Perak (yang boleh dikatakan melayu 'ori'), sejak mula lagi aku wajib membiasakan diri dengan masakan-masakan melayu. Contohnya makanan berunsur ulam-ulaman dan tanaman hasil kampung, ikan sungai, masak lemak, kari, sambal petai dan paling penting sekali ialah tempoyak. Untuk hari raya pula wajib terhidang ketupat (pulut, daun palas) atau lemang, selain rendang sebagai menu pasangan.

Tak menjadi masalah dari segi selera kerana lidah sudah biasa dengan menu pelbagai negeri. Tapi kalau sudah anak jawa, tetap juga anak jawa - aku sudah biasa makan ketupas (beras) dengan kuah lodeh, sambal kacang dan ayam masak kicap setiap kali raya. Jadi walau fikiran terbuka macam mana sekalipun, di dalam hati terasa juga janggalnya hari raya tanpa hidangan kegemaran. Rasa tak lengkap selagi tak merasa ketupat dengan kuah kacang dan lodeh.

Bagaimanapun, dari sudut lain aku seronok sebab dapat merasa hidangan yang jauh berbeza dari kebiasaan sejak menjadi ahli keluarga suami. Masa inilah aku mengambil kesempatan untuk menuntut ilmu masak-memasak hidangan kampung yang unik dan susah ditemui di tempat lain. Dalam masa sama dapat juga mengamalkan petua-petua tradisional orang melayu, memanfaatkan hasil tanaman dan juga ikan hasil tangkapan penduduk kampung semasa memasak.

"Rasa macam berada di zaman nenek moyang.. Memang seronok!" ~ ZaidahSikun

2 comments:

netty said...

Jai aku pun awalnya merasai benda yang sama. Seb baik kakak ipar aku pun jawa..dapatlah makan lauk jawa di pagi raya (kes ini jadi bila raya belah perak) hehehe..tapi lama2 alah bisa tegal biasa...betul tak?

Zaidah Sikun said...

hehehe.. betul sgt, nett! :-D aku ni naseb baiklah ada Mak Lang masak lodeh & sambal kacang ms raya itu hr. Jd kurang la sket rindunye.

menu tu x baper laku sgt kt sana.. (wpn makcik tu masak sedap) so aku la yg tukang abiskn.. kehkehkeh..