Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

Thursday, December 17, 2009

Pahit manis 2009Salam Maal Hijrah 1431H. Maaf sebab mengambil masa agak lama hendak menulis 'entry' baru. Macam-macam perkara perlu aku uruskan pada masa ini, sementelah 'mood' menulis pula tak begitu ada.


Tahun 1431H sudah bermula, sekarang tinggal membilang hari saja menunggu tahun baru 2010. Begitu banyak dugaan telah dilalui sepanjang tahun. Kehilangan, untung rugi, menang kalah, sakit dan sembuh, kelahiran serta kematian - pelbagai ujian silih berganti menduga iman.

Mungkin ramai yang bersetuju kalau aku katakan 2009 membawa dugaan yang cukup hebat bagi kebanyakan kita. Tak perlu hendak disebut satu persatu. Cukup kalau kita sama-sama tahu. Banyak kepahitan yang terpaksa ditelan sementara menunggu tahun ini berakhir. Namun mungkin ada juga yang menganggap tahun 2009 sebagai biasa-biasa saja - terserah kepada persepsi masing-masing.

Di sebalik setiap dugaan yang tiada noktahnya, 2009 bagaimanapun tetap membawa kenangan manis dari sudut lain. Tahun ini kali pertama aku mengenali Facebook, maka secara tak langsung aktiviti pertemuan semula atau 'reunion' jadi semakin popular sepanjang tahun.

Memang seronok dapat bertemu semua dengan kawan-kawan lama dari sekolah menengah dan universiti. Begitu banyak perkara telah berubah, tapi yang lebih banyak berubah ialah diri aku sendiri. Pengalaman, persekitaran dan orang di sekeliling tanpa disedari telah mengubah aku menjadi individu yang kadang kala aku sendiri tidak kenal.

Orang kata itu tanda-tanda kematangan, apabila kita semakin kurang bergelak ketawa dengan hati yang penuh dan semakin serius menjalani hidup. Mungkin itu betul, namun pada kebanyakan masa aku cuba untuk sentiasa gembira dengan tak terlalu memikir tentang hal yang merunsingkan.

Ada kalanya tekanan memuncak sampai ke paras hidung hinggakan seolah sabar sudah hilang sama sekali. Allahu Akbar, kalau itu yang berlaku... tiada jalan lagi dapat merungkai tekanan melainkan dengan berwuduk, mendirikan solat, berzikir dan membaca al-Qur'an.

Demi Allah, hanya dengan beribadah serta menangis di hadapan Allah S.W.T... mampu memberi kita ketenangan juga kewarasan dalam membuat pertimbangan.

Beruntung atau tidak hidup diselubungi mendung hitam mahupun harta yang menggunung, cuma Allah yang Maha Mengetahui. Sebagai hamba Allah, kita hanya mampu berserah kepada yang Maha Esa.

"Kasihanilah aku Ya, Allah.. Tuhan pencipta sekalian alam." ~ ZaidahSikun

2 comments:

Masayu said...

Salam maal hijrah,

semoga tahun baru akan meraih lebih banyak kejayaan dan peluang

sama-sama kita doa dan usaha

Zaidah Sikun said...

Amiin... aku doakan kita sama-sama sukses dlm apa yg kita perjuangkan skang ni... :-)
Take care, ayu.. Smoga Allah memberkati ko slalu..