Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

Wednesday, November 25, 2009

Nasi lemak memori daun pisang

Pagi esok aku perlu bersiap sedia untuk balik kampung menyambut Aidil Adha. Hati girang teringat anak saudaraku yang seorang itu. Mungkin sekarang dia sudah pandai mengukir senyum dan 'bercakap' apabila di agah.

Kali terakhir (yang juga merangkap kali pertama) melihat Thaqif, si kecil itu lebih banyak tidur. Sekali-sekala dia akan terjaga apabila terasa hendak menyusu ataupun tidak selesa disebabkan lampin basah. Itupun Thaqif membuka mata sekejap cuma - selepas itu dia akan tidur semula. Biasalah... rutin harian seorang bayi... Apa sangat hendak diharapkan.

Dalam membilang minit-minit terakhir sebelum balik kampung, tiba-tiba aku teringat janji sebelum ini hendak menyambung cerita tentang nasi lemak. Kalau ikutkan hati aku mahu terus tidur saja - mata sudah teramat layu disebabkan perut kenyang.

Namun begitu, tak mengapalah... Akan aku cuba bersengkang mata, memerah idea di dalam kepala untuk berkongsi cerita. Tak boleh asyik bertangguh sebab semasa di kampung, aku biasanya tak akan sama sekali menyentuh modem internet ataupun komputer riba. 100 peratus tumpuan hanya untuk bercuti.

---------------------------------------------

Berbalik kepada cerita tentang nasi lemak, sebenarnya kenangan berkaitan nasi lemak tak habis setakat semasa di bangku sekolah.

Antara yang paling tak dapat aku lupa ialah pengalaman sewaktu kali pertama menjadi penjual nasi lemak. Ketika itu aku masih menuntut di Matrikulasi UIA, Jalan Pantai Baru.

Sempena acara apa tak pula aku ingat, tapi pada masa itu setiap blok asrama diberi peluang untuk menyertai gerai menjual makanan selama sehari. Pelbagai menu ringkas ada kami jual dan menu utama pilihan kami (aku dan rakan-rakan serumah) ialah nasi lemak.

Oleh kerana kami tak dibenarkan memasak di asrama -berlebih lagi kami pun tak begitu pandai memasak, bekalan nasi lemak kami ambil dari ibu salah seorang 'junior'. Siap satu pakej dengan ikan bilis goreng, sambal, timun dan kacang goreng ditempah untuk gerai kami itu.

Pagi-pagi lagi ibu dan ayah 'junior' berkenaan bersusah payah datang ke asrama membawa periuk berisi nasi lemak yang kami tempah. Mujur juga ada 'junior' yang tinggal sekitar Kuala Lumpur, kalau tidak tak dapatlah kami berniaga nasi lemak hari itu.

Kerja-kerja membungkus kami lakukan sendiri sebaik saja bekalan diterima. Semuanya dilakukan di ruang tamu bilik. Seronok sangat rasa hati waktu itu. Aku tak nafikan, pengalaman semasa di matrikulasi memang lebih seronok berbanding sewaktu di kampus utama.

--------------------------------------------

Dari pagi hingga ke petang kami duduk di gerai menjual nasi lemak, ternyata sambutan yang diterima amat menggalakkan. Nasi lemak itu secara sambil lewa aku namakan "Nasi lemak Memori Daun Pisang" - mengambil sempena tajuk lagu dangdut nyanyian Amelina dan Iwan. Kebetulan nasi lemak yang kami jual memang dibungkus dengan daun pisang.

Disebabkan terlalu laku, sekejap saja sebungkus demi sebungkus nasi lemak terus dibeli orang. Paling lucu ialah apabila ada seorang penuntut lelaki yang sejak pagi memandang nasi lemak itu dari gerainya. Lama juga aku lihat dia semacam serba-salah hendak datang ke kedai kami. Mungkin dia segan kerana penjaga gerai kami semuanya perempuan.

Menjelang tengahari barulah dia berani datang ke gerai. Sayang sekali masa itu nasi lemak Memori Daun Pisang sudah pun habis dijual. Berlalulah dia pergi dengan senyuman malu-malu kucing. Kasihan pun ada juga... tapi apakan daya. Kami sendiri pun tak merasa.

Selamat menyambut Aidil Adha untuk semua. Ampun dan maaf dihulurkan bersama. ~ ZaidahSikun

2 comments:

aceramza said...

Mcm lagu dangdut lak.. Hmm, gambo 2 nasi lemak kt ne?

Zaidah Sikun said...

hehehe... mmg meniru tajuk lagu dangdut pn sbnrnya... kan dh citer kt dlm entri tadi?
~ ni mesti kes tak baca abis ni kannnnn????? ;-) Tu gmbr nasik lemak kt pasar malam jln TAR.