Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

Wednesday, October 21, 2009

Rumah Baru Kakak


Masa berlalu dengan begitu cepat. Diam tak diam sudah masuk Oktober 2009 - sikit saja lagi akan masuk tahun 2010. Kalau ada rezeki, berkemungkinan tahun ini tahun terakhir aku dan Kak Na (kakak kedua) tinggal di Taman Melati.

Tahun depan dengan izin Allah, kami akan mulakan pengalaman baru di rumah baru, di kawasan baru walaupun tidaklah begitu jauh dengan rumah sewa sekarang.


Kebetulan rumah yang dibeli Kak Na sudah pun siap dan boleh diduduki tak lama lagi. Jadi sebetulnya kami sekadar menunggu proses ubahsuai dapur serta pemasangan pagar rumah saja pada masa ini.

Sebelum boleh diduduki, kami sempat meninjau rumah apartment Kak Na yang terletak di Selayang untuk memeriksa keadaan rumah, pendawaian elektrik dan lain-lain . Siap kami bawa bersama seorang 'wireman' dan pemeriksa tak bergaji - adik sendiri iaitu Nuar dan Alil.

Kasihan Nuar tidak begitu sihat hari itu. Hidung tersumbat dan berair sentiasa dek kerana selesema. Tapi digagahi juga datang dari Klang untuk memberi sokongan moral kepada kakak kedua yang hendak masuk rumah baru. Alil pula masih sempat lagi bergegas dari tempat kerja, semata-mata hendak melihat rumah Kak Na yang sudah siap.

Tak dinafikan banyak urusan yang perlu diselesaikan sebelum dapat masuk rumah - perlu mencari tukang rumah untuk memasang jubin dan menambah kabinet dapur. Jika ditambah dengan tempoh masa ubahsuai, memasang lampu, mencuci rumah, mengisi perabot dan memindah masuk barang, rasanya awal tahun depan baru dapat kami pindah masuk.

Selepas membuat laporan bahagian mana yang perlu diperbaiki, hari itu akhirnya Kak Na merasa juga memegang kunci rumah sendiri buat kali pertama. Bergugus-gugus jumlahnya hinggakan berat kocek hendak membawanya balik.

Balik dari melihat rumah, kami sempat lagi singgah ke rumah terbuka Hari Raya salah seorang teman baik Kak Na. Dapatlah kami mengalas perut serta membasah tekak yang kering sebab banyak bercakap dengan pengurus bangunan dan kontraktor.

2 comments:

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari Pak Karamu

armouris said...

info tentang hidung tersumbat kat sini - Hidung Tersumbat.

Update terkini isu-isu semasa kesihatan ada di infokesihatan@twitter.