Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

Tuesday, June 23, 2009

Happy belated birthday to myself

Beberapa bulan kebelakangan ini aku sibuk menyelesaikan kerja-kerja fotografi yang bertimbun. Terpaksa aku bersengkang mata hingga jam 4 pagi demi memastikan semua kerja beres sebelum bulan Jun berakhir. Memenatkan, tapi tak mengapa... semua itu pengorbanan biasa bagi orang yang bekerja sendiri.

Disebabkan jadual yang agak padat, masa untuk menulis di blog juga jadi semakin terbatas. Banyak cerita dan gambar-gambar yang tak sabar hendak dikongsi bersama tetapi terpaksa 'diperam' buat sementara waktu.

Cerita tentang Hari Lahir sendiri pun tak sempat ditulis tepat pada harinya. Hendak aku ceritakan sekarang, tapi rasa macam sudah hilang pula keterujaannya.

Walaupun sudah hampir 3 minggu berlalu, rasanya masih belum terlambat untuk aku mengucapkan "Selamat Hari Lahir" kepada diri-sendiri.

Diam tak diam, sudah masuk tahun pertama dalam dekad yang ke-3. Begitu pantas masa berlalu. Rasanya baru semalam aku berada di sekolah, menduduki SPM dan menerima Ijazah. Hari ini aku sudah pun berumur 31 tahun 17 hari.


Seperti kata orang, umur hanyalah nombor. Mungkin menjadi 'tua' atau berkedut sangat menakutkan bagi kebanyakan perempuan. Tapi apa yang lebih menakutkan bagi aku ialah hakikat bahawa aku belum lagi mencapai apa-apa dalam usia yang semakin meningkat hari demi hari.

Bagaimana kalau aku tak sempat mencapai sasaran yang diimpikan sebelum ajal menjemput? Apa kata org kalau aku tak sempat membuktikan bahawa jalan yang aku pilih ini adalah tepat dan bukan sia-sia?

Semua itu bermain di fikiran setiap hari. Aku terasa seolah-olah tak cukup masa hendak melakukan begitu banyak perkara. Masih terlalu banyak 'misi mustahil' (mission impossible) yang perlu dilaksana dan dijayakan. Adakah aku mampu untuk melakukannya?

"Terima kasih kepada 'big boss', kawan-kawan dan ahli keluarga yang telah meraikan hari jadi aku yang lalu. Love you all!" ~ ZaidahSikun

4 comments:

aceramza said...

wahhh.. selamat hari lahir.. hehehe... dapat adiah apa tu? ^_^

Zaidah Sikun said...

Hehe.. ada la hadiah istimewa.. nnt sy uplod gmbrnya kat sini.. :D Tungguuu...

ayie said...

tul tu, ada gak rasa camtu...masa berlalu begitu cepat..byk benda tak tercapai lagi :(

Zaidah said...

Apakn daya.. Kita hanya mampu merancang, Tp Allah yg menentukan.. :) ~ teruskn berusaha.. Go go! :D