Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

Friday, May 8, 2009

Influenza A (H1N1) - apa yang anda patut tahu

Dalam seminggu dua kebelakangan ini, rata-rata rakyat Malaysia sibuk bercerita tentang wabak selesema babi atau nama saintifiknya influenza A (H1N1). Pada hari pertama liputan tentang wabak ini disiarkan di rangkaian televisyen negara, ramai di antara kita mula panik. Bimbang hendak ke mana-mana. Malah seram sejuk apabila terdapat kenalan atau ahli keluarga yang mendapat selesema, sekalipun cuma selesema biasa.

Walaupun tidak dilaporkan secara rasmi, tapi berkemungkinan kebelakangan ini ramai yang terpaksa membatalkan rancangan hendak ke luar negara, terutama negara-negara Eropah, Mexico dan Amerika Syarikat - negara yang mula-mula sekali menerima kes Influenza H1N1.

Di Mexico sendiri, rakyat negara itu terpaksa memakai topeng penutup mulut hampir setiap masa. Kedai-kedai makan, sekolah, muzium, perpustakaan dan teater terpaksa diarah tutup buat sementara waktu.

Stadium bola sepak yang selama ini sesak dengan penonton juga lengang. Semuanya gara-gara virus Influenza H1N1 yang boleh tersebar dengan begitu mudah melalui udara. Paling penting, virus ini masih tiada vaksin dan ia membawa maut.


Influenza H1N1 sebenarnya bukan virus baru, malah telah wujud sejak berpuluh tahun lalu. Kes selesema babi pada manusia mula direkod pada 1976 yang berlaku pada askar di Fort Dix, New Jersey, Amerika Syarikat. Virus itu menyebabkan jangkitan paru-paru atau pneumonia yang meragut satu nyawa dan empat lagi sakit teruk.

Jika anda rajin mengikuti perkembangan jumlah pesakit selesema berbahaya ini, tentu anda juga sedia maklum bahawa virus H1N1 kini sudah tiba di beberapa negara di Asia. Walaupun Malaysia masih bebas dari Influenza A H1N1, kerajaan bagaimana pun tetap mengambil langkah berjaga-jaga bagi memastikan virus itu dapat dikekang.

Kementerian Kesihatan telah menempatkan alat pengimbas di balai ketibaan lapangan terbang KLIA dan terminal LCCT di Sepang bagi melakukan saringan kesihatan terhadap penumpang yang pulang dari negara-negara Eropah.

Selain itu, Kementerian juga bekerjasama dengan Jabatan Imigresen untuk mempergiatkan aktiviti saringan kesihatan di kesemua pintu masuk utama negara.


Setakat hari ini (7 May 2009), menurut Kementerian Kesihatan Mexico masih terus kekal mencatatkan kes tertinggi dengan 942 kes yang disahkan melalui ujian makmal, dua puluh sembilan (29) kematian berbanding 822 kes pada hari sebelumnya.

Manakala di Amerika Syarikat, bilangan kes terus meningkat kepada
642 kes positif ujian makmal influenza A(H1N1) dengan pertambahan satu (1) kes kematian pada hari semalam - menjadikan jumlah kematian di negara tersebut kepada dua (2).

Negara-negara yang melaporkan kes influenza A(H1N1) serta tiada kematian adalah seperti berikut: Kanada (165), Sepanyol (73), United Kingdom (28), Jerman (9), Perancis (5), Itali (5), New Zealand (5), Israel (4), Hong Kong (1), Colombia (1), Costa Rica (1), Denmark (1), El Salvador (2), Guatemala (1), Ireland (1), Belanda (1), Portugal (1), Republik Korea (2), Austria (1), Switzerland (1) dan Sweden (1).

Bagi mengelakkan penyebaran virus berbahaya ini, Kementerian Kesihatan menasihatkan rakyat negara ini agar mengamalkan beberapa langkah pencegahan. Antaranya ialah :

1. Menjaga kebersihan diri
2. Membasuh tangan dengan lebih kerap

2. Sekiranya terdapat tanda-tanda selesema :
- Makan ubat demam seperti paracetamol
- Banyakkan minum air
- Berehat secukupnya
- Elakkan mengambil alkohol dan merokok
- Jangan mengunjungi tempat awam atau majlis keramaian untuk mengelakkan jangkitan kepada orang lain
- Tutup hidung dan mulut dengan tisu atau sapu tangan apabila batuk atau bersin
- Jalani pemeriksaan kesihatan

*Rujukan :
1. http://www.hmetro.com.my
2. http://www.moh.gov.my

No comments: