Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

Friday, April 24, 2009

Amal ibadah dan zikir penawar sihir

Beberapa minggu lalu aku menonton rancangan Al Kuliyyah di TV3. Kalau tak silap, pada hari Jumaat 10/4/09. Topik berkaitan sihir. Kupasannya hanya secara ringkas kerana kesuntukan masa, tapi khusyuk juga aku menonton sepanjang 1 jam masa siaran.

Kalau hendak diikutkan, topik ini sudah berulang-ulang kali disebut di kaca televisyen. Tapi yang peliknya, larangan menggunakan sihir dan khidmat bomoh dipandang sepi saja oleh kebanyakan orang.

Ramai di antara kita terlalu bergantung pada bomoh dan pawang bagi mengubati atau mendinding diri daripada sihir sedangkan itu perbuatan syirik. Kita juga berharap semata-mata pada pengamal perubatan Islam untuk melindungi dan merawat diri, sedangkan kita mampu melakukannya sendiri dengan mengamalkan ayat-ayat suci al-Qur'an.

Bukan hendak menunjuk alim, tapi
dengan berpegang kepada al-Qur'an dan sunnah setiap orang beragama Islam itu mampu melindungi diri, harta dan keluarganya. Apa yang penting ialah keimanan dan kesungguhan.

Dekatkan diri kepada Allah dengan
mempertingkatkan amal ibadah, solat sunat dan berzikir. Yakinlah kepada Allah kerana hanya Allah S.W.T yang berkuasa menentukan tiap sesuatu.

Amalkan membaca surah Al-Falaq, Surah An-Naas dan Surah Al-Ikhlas, di samping berdoa memohon perlindungan dari Allah S.W.T. Dengan izin Allah, kesembuhan dan perlindungan akan datang kepada kita.

Sekiranya keadaan melebihi kemampuan, tidak salah jika kita berikhtiar dengan merujuk kepada individu yang lebih alim. Selagi cara perubatan yang digunakan masih dalam landasan syarak.

-------------------------------------------------------

Merujuk pada laman web DarusShifa', kita juga boleh melindungi diri, harta dan keluarga dengan mengamalkan 5 jenis benteng:

1. Al-Muawwizat ~ Surah al-Ikhlas
Surah al-Falaq dan Surah an-Naas

CARA
1. Lunjurkan kaki ke arah Qiblat
2. Mengangkat dua tangan seperti berdoa
3. Baca ayat-ayat Muawwizat sehingga selesai (tidak termasuk membaca surah al-Fatihah)
4. Tarik nafas kemudian tiup pada tapak tangan sehingga habis nafas
5. Tarik sikit nafas kemudian tahan nafas sambil menyapu tapak tangan ke seluruh anggota badan yang boleh dicapai kecuali anggota sulit.
6. Lakukan sekali sebelum tidur dan selepas solat subuh setiap hari.

2. Ayatul Kursi

CARA
1. Baca Ayat Kursi dengan 9 wakaf
2. Untuk melindungi diri sendiri; selepas membaca Ayatul Kursi, tiup di sekeliling mengikut tawaf kaabah dengan niat melindungi diri.
3. Untuk melindungi rumah; baca Ayatul Kursi sambil berjalan mengelilingi rumah (mengikut pergerakan seperti tawaf kaabah). Berjalan sama ada di dalam atau di luar rumah.

3. Ayat 1 hingga 9 Surah Yaasin ~ untuk memagar diri, keluarga dan harta benda

CARA
1. Berdiri di satu penjuru rumah (katakan di hadapan rumah sebelah kanan) sambil menghadap penjuru rumah satu lagi iaitu di kiri rumah.
2. Baca surah al-Fatihah diikuti surah Yaasin ayat 1 hingga 9. Sambil baca, sambil berjalan menuju ke penjuru rumah satu lagi (ikut arah tawaf kaabah).
3. Baca kombinasi ini di setiap penjuru iaitu sampai bertemu penjuru yang mula-mula. Jumlahnya 4 kali.
4. Akhir sekali, baca kombinasi ini sambil mengisyarat mendinding ke seluruh bumbung rumah.

(Untuk 2 jenis benteng lagi, sila rujuk ~ http://www.darussyifa.org/pertahanandiri2.php)

No comments: